Klanje z ljubeznijo, Maribor, 2020-2022


Slovenija, 16. december 2021 - Nova preiskava društva AETP razkriva zlorabo domačih živali v mariborski klavnici Košaki.

Košaki TMI, ki upravljajo eno največjih sodobnih klavnic v Sloveniji, se javnosti in potrošnikom predstavljajo s sloganom “Ustvarjeno s polno mero ljubezni”. Vendar na skrivaj pridobljeni posnetki skritih kamer jasno pokažejo, da za zidovih klavnice Košaki živali ljubezni nikakor niso deležne.

Mesarji namreč na klavni liniji domače živali tepejo, na njih kričijo in jih zbadajo z električnimi palicami, celo po obrazu. Omama pred izkrvavitvijo do živali ni nič bolj prizanesljiva: prašiče se z elektrošoki spodi v plinsko komoro, kjer se v agoniji zadušijo, manjši pujski pa so omamljeni kar z udarcem po glavi. Po postopku omame – uspešne ali pa tudi ne –, se vse prašiče z nožem zabode v vrat.

Na klavni liniji za govedo se bike (tudi krave, telice, teličke) po vrsti, prav tako s pomočjo elektrošokov, nažene v kletko za omamljanje, kjer so imobilizirani in lahko vidijo ter vonjajo, kakšna smrt jih bo kmalu doletela. Nato jim operater s strelno napravo v čelo zabije penetrirni klin in če gre vse po sreči, biki nemudoma izgubijo zavest. Nato se jih dvigne za eno nogo, da jim klavec prereže vrat. Vendar, kot kažejo posnetki, veliko bikom opisan način omame povzroči le hudo boleče in paralizirajoče poškodbe lobanje, tako da izkrvavitev doživijo pri zavesti.


Poudarjamo, da so opisane klavniške prakse (z izjemo brcanja živali in neustrezne aplikacije električnih sunkov) na podlagi evropske uredbe povsem legalne. Izkrvavitev prašičev po uporabi plinske komore z visoko koncentracijo CO2 celo velja za enega najmanj bolečih načinov usmrtitve živali. Vendar, kot kažejo posnetki, je ta način omame daleč od predstav splošne javnosti, ki ji mesna industrija daje misliti, da prašiči v plinskih komorah mirno zaspijo.

Nasprotno, vse živali so vidno prestrašene in se upirajo pregonu v prostore, kjer poteka klanje. Koncept humanega klanja, ki ga industrija rada propagira, je torej povsem izmišljen, saj nobena žival ne gre prostodušno v smrt. Kaj šele, da bi postopek doživele kot nekaj ‘ljubeznivega’.

Objavljeni posnetki tudi potrjujejo pričevanje mesarke, ki je na praksi v klavnici Košaki že leta 2013 videla vse to na lastne oči. In ker zakonodaja posnete klavniške prakse podpira oziroma omogoča, obstaja utemeljen sum, da podobno obratujejo tudi druge klavnice po Sloveniji.